Tänä vuonna juhlitaan Etelä-Konneveden kansallispuiston 10-vuotisjuhlaa. On ilo julkistaa samaan aikaan kansallispuistoon tehdyt tanssirastit. Työskentelyni ympäristötanssin parissa sai alkunsa kiinnostuksestani tutkia, kuinka tanssi ja luonto voisivat yhdistyä. Työ alkoi Tanssiva luonto -työpajoista ja on vuosien varrella kehittynyt nykyiseen muotoonsa, jossa pyrin tuomaan ympäristötanssia yhä useamman ihmisen ulottuville.
Tanssiva luonto -työpajojen lähtökohtana oli tuoda tanssi osaksi luontoympäristöä ja tarjota osallistujille matalan kynnyksen mahdollisuus tutustua omaan kehollisuuteen. Työpajat herättivät ajatuksen, että nämä kokemukset voisi viedä vielä pidemmälle. Syntyi idea tanssirasteista, joita voisi kokea luonnossa itsenäisesti, mutta ohjatusti.
Vuonna 2021 Taiteen edistämiskeskuksen apuraha mahdollisti digitaalisten tanssirastien pilotoinnin. Käytännössä tämä tarkoitti äänitallenteiden työstämistä, joiden avulla osallistujat voisivat tehdä kehollisia harjoitteita luonnossa. Tanssirasteja pilotoitiin neljän kunnan alueella Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa. Arvokkaan palautteen ohjaamana tanssirastien sisältö ja toteutustyyli hioutuivat. Tavoitteena oli mahdollistaa kokemuksia, joissa luonto ei olisi vain tausta tai näyttämö, vaan aktiivinen toimija, joka muokkaa tanssia yhdessä tanssijan kanssa.
Tämä ajatus pohjautuu ympäristötanssin käsitteeseen, jota olen tutkinut mm. taidekasvatuksen maisterintutkielmaa tehdessäni. Ympäristötanssi ei ole vain tanssia luonnossa, vaan se käsittelee laajempaa ekosysteemistä vuorovaikutusta. Ympäristötanssiin perehtyneen tutkijan Nigel Stewartin mukaan ympäristötanssi ei ole antroposentrinen – eli ihmiskeskeinen – lähestymistapa, vaan se pyrkii ottamaan huomioon koko ympäristön, mukaan lukien eläimet, kasvit ja muut luonnonelementit. Tanssi syntyy vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, ja tästä liikkeestä tulee ympäristötanssin ydin.[i]
Etelä-Konneveden kansallispuistoon tehtyjen tanssirastien kuvituksesta vastaa kuvataiteilija Eeva Mölkänen[ii] ja musiikista sekä äänien editoinnista Janne Idström. Molempien työpanokset ovat tuoneet projektiin uusia ulottuvuuksia ja tehneet tanssirasteista entistä monipuolisemmat. Upeat äänimaisemat tekevät harjoitteista eläviä ja auttavat syventämään tanssikokemusta. Visuaalinen ilme antaa kylteille selkeän ja kutsuvan muodon, joka houkuttelee pysähtymään ja osallistumaan. Kuvituksien ja musiikin toivotaan myös voivan inspiroida liikettä.
Tanssirastien toteuttamisen Etelä-Konneden kansallispuistoon ovat mahdollistaneet Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto sekä OLVI-säätiö. Yhteistyökumppaneina toimivat Metsähallitus ja Rautalammin kunta. Kiitos kaikille hankkeen tukijoille! Harjoitteet ovat saaneet innoituksensa luonnonelementeistä, omasta tanssihistoriastani, ympäristötanssin tekijöiltä sekä kulttuurihistoriallisista näkökulmista, ja ne rohkaisevat osallistujia pohtimaan omaa paikkaansa osana suurempaa ekosysteemiä.
Tanssirastien tavoitteena on madaltaa kynnystä osallistua taiteeseen ja tanssiin sekä samalla vahvistaa ympäristötietoisuutta. Kalajan kierrokselle suunnitellut neljä tanssirastia tarjoavat osallistujille mahdollisuuden tutkia omaa kehollisuuttaan ja luontosuhdettaan uusista näkökulmista. Reitin varrella luonto ja tanssi yhdistyvät ohjatuissa harjoitteissa, joissa vesi, maa, ilma ja maisema tulevat osaksi tanssia.
Tanssirastit Etelä-Konneveden kansallispuistossa ovat taide-elämys, jonka kautta avautuu mahdollisuus syvälliseen ja henkilökohtaiseen kokemukseen luonnon ja oman kehollisuuden välisestä yhteydestä. Toivon, että nämä rastit voivat tarjota osallistujille mahdollisuuden kokea luonto uudella tavalla ja samalla auttaa ymmärtämään syvällisesti, miten kaikki on yhteydessä toisiinsa keskinäisriippuvuuksien kautta.
Käy kokeilemassa tanssirasteja ja jaa kokemuksesi ympäristötanssin parissa! Tanssirastit avautuvat QR-koodista, jota varten tarvitset älylaitteen, joka avaa QR-koodin. Harjoitteet voi kuunnella kuulokkeilla tai ilman. Jätä terveisesi ja kerro ajatuksiasi Instagramissa[iii] tai Facebookissa[iv] – tai kommentoi suoraan täällä. Olisi ihana kuulla, millaisia oivalluksia ja tunteita tanssirastit sinussa herättävät!
[i] Stewart, Nigel (2010). Dancing the face of place: Environmental dance and eco-phenomenology’. Performance Research 15(4): 32–9.
[iii] https://www.instagram.com/laura.rukola.tanssivaluonto/ @laura.rukola.tanssivaluonto
[iv] https://www.facebook.com/profile.php?id=100063710573127 @Taiteilija-taidekasvattaja Laura Rukola
Comentarios